Certificare ISO 9001 – Managementul de top al tuturor companiilor

Certificarea ISO 9001 demonstreaza ca un produs respecta cerintele de calitate. Este foarte des folosita de firme, pentru a avea un management al calitatii foarte eficient, si pentru a oferi clientilor incredere in achizitionarea produselor. Daca o firma va trece prin toate etapele de finalizare a procesului de obtinere a certificatului, inseamna ca toate cerintele privind calitatea produselor sunt respectate.

Prin afaceri intelegem furnizarea de produse si servicii, care trebuie sa multumeasca clientii, de aceea atat organizatiile mari ca si cele mici, au nevoie de aceste certificate .

Pretul pentru obtinerea unui certificat, difera de la o organizatie la alta, si este influentat de anumiti factori, cum ar fi:

– cat de mare este organizatia ce isi doreste acest certificat, tinand cont la cat de mare este locatia unde se desfasoara activitatea, dar si la cat de mare este numarul de angajati;

– pentru ce domenii de activitate se doreste o Certificare ISO 9001;

– termenul in care organizatia va dori sa obtina acest certificat si motivul pentru care isi doreste aceasta certificare;

Pentru obtinerea Certificare ISO 9001, o organizatie trebuie sa urmareasca cativa pasi, si anume:

– cerere pentru obtinere de Certificare ISO 9001;

– cerere pentru aplicarea sistemului;

– contractele de certificare;

– auditul de supraveghere si auditul de certificare;

– emiterea certificatului.

Certificatul va avea termen de valabilitatea atata timp cat se indeplinesc conditiile de calitate si securitate, care vor fi verificate la anumite intervale de timp. Acest certificat are foarte multe beneficii, pentru toate firmele. Permite cresterea firmei in capitalul de imagine, si societatea are posibilitatea de a participa in toate pietele de desfacere, pentru a-si vinde produsele si serviciile.

Toate aceste certificari ISO, pot creste eficienta operationala, si satisfactia consumatorilor, ce se vor bucura de calitatea produselor. Aceste produse vor si verificate in mod constant, se va verifica daca certificarea ISO este in continuare de actualitate. Astfel chiar daca vor mai aparea unele probleme in managementul productiei, acestea vor putea fi eliminate inainte sa cauzeze probleme mult mai grave.

Toate aceste verificari pentru asigurarea valabilitatii certificari se fac de catre un Organism de Certificare ISO indepedent, care au obligatia de a evalua o societate comerciala in conformitate cu cerintele care sunt impuse de calitatea standardului ISO si a sistemelor de management.

Un sistem de management al calitatii recunoscut prin certificare necesita o implicarea foarte mare din partea tuturor angajatilor din cadrul companiei, si din partea specialistilor organizatiei in managementul calitatii.

Sistemul de management al calitatii este un sistem de mai multe procese, in care toate activitatile sunt etape ale sistemului calitatii, si sunt determinate de cerintele clientilor, responsabilitatea managementului, managementul resurselor, realizarea produsului, masurarea, analiza si imbunatatire.

Certificarea calitatii este cel mai mai cunoscut standard si este folosit de peste 1 milion de companii din lume, care sunt acum certificate. Avand acest certificat firmele demonstreaza ca pot fi la nivelul cerintelor minime de calitate, astfel incat clientul sa prinda incredere deplina in serviciile si produsele de pe piata, si ca aceste produse sunt la standardele de calitate la nivel international.

Certificarea ISO 9001 defineste calitatea reala a produselor si pentru a fi obtinuta trebuie sa respecte toate etapele de calitate, sa aiba documentatia privind procedurile de efectuare a produselor. Din procesul de efectuare a unui produs trebuie identificate imperfectiunile si trebuie eliminate, de aceea fimele care au un management de calitate, au actiuni de preventie si corectare.

Certificarea ISO 9001 este necesara pentru a demonstra capacitatea organizatiei dumneavoastra de a indeplini cerintele clientilor, de aceea in ziua de azi sunt foarte multi cumparatori care solicita furnizorilor sa fie certificati ISO 9001, astfel viitori clienti nu isi asuma nici un risc prin achizitionarea unul produs, sau a unui serviciu.