Paintball in Iasi – Istoric si generalitati

Paintball-ul – în ţările vorbitoare de limba germană se mai numeşte şi GOTCHA – este un sport de echipă, scopul fiind de a fura steagul echipei adverse. Fiecare jucător este echipat cu un pistol (marcator) care este folosit pentru a împuşca (marca) membrii echipei oponente.Marcatorul este încărcat cu „paintballs” (mingi cu vopsea) care explodează uşor şi lasă un semn colorat. În timpul jocului de paintball se cer, în special, un spirit de echipă şi tactică de la toţi participanţii.

Paintball in Iasi a fost inventat în anii ’80 (primul joc s-a ţinut în 1981) în SUA, însă a devenit o disciplină sportivă oficială în 1992/1993 când a fost înfiinţată NPPL (Liga Naţională de Paintball Profesionist). În 1993 canalul de sport ESPN a transmis prima competiţie de paintball la TV şi de atunci faima acestui sport a crescut rapid. Din anul 1996 Campionatul Mondial de Paintball este ţinut cu regularitate. Există câteva nume demne de amintit care, în anii ’80, au organizat, într-un grup mic, câteva competiţii în care se include primul joc oficial de paintball din 1981 („National Survival Game”):

Charles Nelson,

Bob Gurnsey,

Charles Gaine,

Hayes Noel

La momentul de faţă paintball in Iasi este un sport foarte răspândit în SUA; în Europa şi Asia faima lui este, de asemenea, în creştere. Unele competiţii sunt transmise live la TV şi pe internet.

Paintball-ul poate fi divizat în categoriile „Fun” (paintball recreaţional, fără echipe, doar pentru distracţie) şi „Turneu”. Paintball-ul recreaţional este jucat pe câmp, pe când turneele şi competiţiile (echipe organizate, întreceri pe BANI) se ţin, de obicei, pe câmpuri de tip „SupAir” (câmpuri care au plasate obiecte artificiale după care te poţi ascunde).

Incepând cu anii ’80 sunt organizate turnee şi competiţii internaţionale, naţionale şi continentale de paintball in Iasi, în care echipele joacă pentru BANI. În anul 1996 a fost organizat primul Campionat Mondial. Două instituţii importante care organizează competiţii de genul sunt Millenium Series (Europa) şi NPPL (SUA).