Marker Paintball

paintball-guns-300x229Pustile de paintball… hai sa le spunem markere, suna mai putin inspaimantator, reprezinta obiectul muncii in paintball. Sunt cele care arunca bile inspre adversar sau orice alta persoana enervanta. Markerele folosesc gaze precum dioxidul de carbon (CO2), nitrogen (N2) sau aer comprimat pentru a propulsa bilele. Foarte multe markere au butelii mari reincarcabile care pot produce peste 100 de focuri, si altele folosesc butelii de unica folosinta, ce sunt mai mici, sunt folosite numai pentru CO2 si nu au o putere la fel de mare. Acestea sunt niste informatii despre mecanismul de baza a unui marker de paintball. Binenteles ca sunt multe tipuri de markere ce au structuri diferite si mecanisme diferite. Dar idea mecanismului este aceiasi pentru toate. Toate markerele au o valva de putere/presiune, care se prezinta altfel de la model la model. Modul in care este actionata este acelasi, un bolt care in momentul armarii este tras inapoi si apasa pe un arc. In momentul in care tragaciul este actionat, boltul este impins de arc in valva de presiune care se deschide lasand o anumita cantitate de gaz si propulseaza bila, dar in acelasi timp impinge si boltul inapoi in pozitia de armare si valva se inchide. Astfel este creat efectul semi-auto. Locul in care intra bila care asteapta sa fie propulsata se numeste lagarul de intruzie.

Markerele se impart in cinci categorii dupa caracteristici: 1.    pumps 2.    semi-automatice 3.    pistoale 4.    electronice 5.    pistoale de stoc (stock paintball guns). Pumps (pompe) sunt cele mai ieftine markere, depinde de model dar practic sunt cele mai ieftine fata de altele. Functioneaza exact ca un shotgun, bilele sunt pompate manual in lagar. Cu toate astea sunt foarte precise si unele trag la distante mai mari. Dar daca vrei un pump care sa traga la fel de repede ca un marker semi-auto, trebuie sa alegi unul cu un tragaci constant. Markerele semi-auto sunt cele mai populare.

Motivul este ca ele pot trage la fel de repede cat poti sa tragi de tragaci. Sunt markare care au un tragaci atat de sensibil incat in momentul in care il atingi, makrerul trage. Dar binenteles ca sunt mult mai scumpe. Pistoalele, sunt markere mici de buzunar, functioneaza cu bultelii de 12 grame de CO2 si trebuie sa-l schimbi dupa 10 focuri. Pistoalele sunt folosite in general ca arma secundara pe teren. Cele mai bune markare sunt cele electronice. Modul de tragere este diferit si este controlat de un cip.

Pot trage 2-3 si chiar mai multe bile in acelasi timp, cu o singura actionare a tragaciului. In consecinta nu sunt folosite in mod normal in jocuri, pentru ca ai un mare avantaj in plus. Markerele de stoc, sunt adesea invinse de celelalte grupuri de markere, pentru ca tin numai 10 bile. Un alt dezavantaj este ca sunt actionate de o butelie de 12 grame de CO2, care nu le face deloc puternice.

Aceste tipuri de markere sunt diferite si intr-un alt mod, fabricantul. Cei mai mai fabricanti din domeniu sunt: “Spyder”, “Tippmann”, “Brass Eagle”, “Angel”, “Autococker” si multi altii. Deci poti gasi foarte usor un marker ce iti satisface toate nevoile pe teren.